Hvor meget træning skal der til?

Hvad skal der til, at blive god?

Jeg tror på, at det kræner træning, at blive god. Jo mere træning jo bedre. Jo bedre træning jo bedre.

Forskning viser, at det kræver 10 år eller 10.000 timers træning at optræne en ‘ekspert’ inden for såvel sport som musik og lægevidenskab.

“Forskning i talentudvikling har konkluderet at det tager otte til tolv års intensiv træning for en talentfuld idrætsudøver at nå internationalt eliteniveau. Dette bliver ofte refereret som ti års reglen eller 10.000 timers reglen som indebærer mere en 3 timers daglig træning i ti år.”
Hvis du træner to timer og 45 timer om dagen i 10 år, så har du trænet 10.000 timer. Så har du viljestyrken til, at træne tre timer om dagen i 10 år?

Træning gælder ikke kun for sport/motion, det gælder også med, at lære sprog, køre bil osv. osv.

De magiske 10.000 timer

Citat af Rasmus Ankersen

Jo længere forskerne er dykket ned i historierne bag de såkaldte top performere, jo mere enige bliver de om, at årsagen til deres succes langt fra er en kort spring; men snarere en udmagrende maraton. De har endda forsøgt at give håndslag å en mere præcis træningsmængde, der skal til for at opnå verdensklasse: de magiske 10.000 timer. 10.000 timers træning tager ca. 10 år, herudaf springer den såkaldte 10-års regel, som nobelprisvinderen Herbert Simon lancerede med ordene:
"At opnå verdensklasse inden for et hvilket som helst domæne, fra matematik til violin til skak, kræver 10 års comittet træning."

Eller som neurologen Daniel Levitin udtrykker det:
"I studie efter studie af både komponister, basketballspillere, forfattere, skøjteløbere, pianister, skakspillere og sågar kriminelle (hvis de ikke blivet fanget og sat i fængsel for mange gange), dukker de 10.000 timer op igen og igen. Det synes at tage hjernen så lang tid at bearbejde det, der skal til for at opnå verdenskalsse."
Det står klart, at du skal smide mindst et årtis fokuseret træning ind i puljen for at mestre noget og opnå verdensklasse. Det er blandet andet vist gennem et studie i 1985 af 120 eliteatleter, kunstnere, biokemikere og matematikere. Hver eneste top performer i undersøgelsen brugte minimum et årtis træning på at opnå international anderkendelse inden for deres felt. Olympsike svømmere og de bedste pianister trænede i gennemsnit 15 år, før de nåede det højeste niveau. 10-års-reglen er et meget råt estimat for international klasse, og de fleste forskere anser det for et minimum. I for eksempel musik og litteratur har eliteperformere ofte brug for 20 til 30 år, før de rammer deres topniveau. Der er ingen vej uden om. Som Bob Bowman, træneren for det ameirkanske svømmefænomen Michael Phelps, har sagt:
"I fem år holdt Michael ikke fri en eneste dag. Selv juleaften og på sin fødselsdag trænede han."
Eller som skuespilleren Will Smith (scientolog) sagde det i et interview i 60 Minutes: "Jeg har aldrig anset mig selv for at være særlig talentfuld. Jeg har set mig som lige over gennemsnittet. Til gengæld har jeg praktiseret en vanvittig, sygelig arbejdsetik. Når andre har sex, arbejder jeg. Ikke at jeg ikke har sex også; men jeg harbejder meget, meget hårdt."
Det interessante er, at når vi spørger dem, der selv har gået skridtene mod at blive førende indenf or deres felt, så hører vi dem stort set aldrig sige: "Jeg var bare bedre end de andre, jeg havde et større talent." Nej, det var altid noget med, at de fokuserede mere, ofrede mere, arbejdede hårdere og havde en dyb passion for det, de gjorde.
Hvis talent betyder, at succes kommer let eller hurtigt, tyder noget på, at talentfortalerne står tilbage med nogle åbentlyse forklaringsproblemer.

Godt nok tager ideen om de 10.000 timer i sin natur ikke højde for, at nogle får mere ud af deres træning end andre. Faktum er bare, at ingen endnu har kunnet finde et eksempel, hvor ægte verdensklasse er opnået med en mindre indsats. Træning er med andre ord ikke det, du gør, når du er blevet god. Det er det, der gør dig god.

Er der grænser for hvad der kan opnås med træning?

Jeg voksede op i den tro, at "Danmark" aldrig kunne vinde de store fodboldturneringer; men i 1992 vandt det danske herre fodboldlandshold EM i Sverige. Dog var det med baggrund i en udelukkelse af Jugoslavien og der var dengang kun otte hold med til EM, men alligevel.

Jeg voksede også op i den tro, at ingen danskere kunne cykle i bjerge og dermed kunne ingen dansker vinde Le Tour de France; men i 1996 vandt Bjarne Riis flere bjergetaper og den samlede sejr. Godnok var både BJarne Riis og hans holdkammerater sprængfulde af EPO, men alligevel.

Jeg tror nu på, at en dansker kan blive god til langrend og styrkløb (også på ski); men jeg tror at det skal være en dansker som vokser op uden for Danmark.

Mere litteratur og andet om træning

* Sådan bliver børnetalenter til topidrætsfolk DR 28. september 2014
* Talenter skal have lov at være ufokuserede Videnskab.dk 17. november 2010
* Så lad dog barnet knokle. Agenda 30. april 2011 kl. 18:03 på P1
* Talent Development in Danish Elite Athletes. Karin Moesch, Anne‐Marie Elbe, Marie Louise Trier Hauge and Johan Wikman.
* Aldersrelateret træning i svømning. 1. udgave, 1. oplag 2008. Udgivet af: Dansk Svømmeunion og Team Danmark. Af Kaj Aagaard, formand for Dansk Svømmeunion
* Gør en forskel. Hvad vil du bidrage med?. Af Ulrik Wilbek
* Du er hvad du tænker. Den nye mindset-teori om vejen til succes. Af Carol Dweck
* Opdragelse af en vinder. Pace dit barn til succes og selvværd. Af Rasmus Ankersen
* Guldminerne. Hemmeligheden bag verdens bedste sportsfolk. Af Rasmus Ankersen