Bageopskrift på grovboller

Hermed bringes en bageopskrift på grovboller, Hammys grovboller andet forsøg. Det gik godt!

Ingredienser til grovboller
3 dl vand
25 gram gær
2 spsk olie
1 tsk sukker
1 tsk salt

Erstatning for hvedemel:
13 gram græskarkerner
37 gram hørfrø
80 gram rugkerner
50 gram solsikkekerner
130 gram grahamsmel
250 gram hvedemel

billede af mine grovboller

Tilberedning
Lun vandet, smuldre gær i en skål. Når vandet er 35 grader celsius hældes det over gæren der røres ud.

Tilsæt alle ingredienserne indtil melet og rør lidt rundt sådan det er fordelt. Tilsæt løbende mel (start med grahamsmelet) sådan, at du langsomt får mere og mere en konsistens af dej. Når du har en god dej, der ikke hænger fast i skålen, sætter du dejen til hævning i mindst 30 minutter.

Put lidt hvedemel på bordet. Tag dejen ud af skålen og ælt den. Lav en pølse, hvor du skærer det antal boller du ønsker. Jeg lavede 12; men de er for små til en voksen mand som mig. Jeg havde foretrukket 8 maksimalt 9 og så lavet grovboller større.

Rul den små dejstykker til boller. Sæt dem på en bradeplade – med et stykke bagepapir på. Pensel dejstykkerne.

Bag bollerne i oven ved 220 grader i 15 minutter, eller 200 grader med varmluft 12 minutter.

Spis dine hjemmebagte boller.

Bollerne er gode. De er ikke tørre, der er dejlige kerner der kan gnaskes på. Skorpen er lidt hård, så næste gang, tror jeg at jeg forsøger med 180 grader celsius i ovnen.

Læs også min første bagning af grovboller.

Censurens grænser


2 Responses to Bageopskrift på grovboller

 1. Prøv at pensle bollerne med mælk, kaffe eller æg, så bliver skorpen sprød i stedet for hård.
  Jeg bruger en opskrift på nogle lækre fiberrige spelt-boller, som man rører sammen om aftenen og bager dagen efter. Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskabet og så kan man lave frisk morgenmad hver dag. De er meget lækre og mætter rigtigt godt. Man kan godt skifte meltyperne ud med nogle andre (det kan være svært at skaffe emmermel)
  Opskriften er her: http://www.hverkenfuglellerfisk.dk/2008/03/brusebads-boller-my-way/

 2. Hej Annie
  Tak for din kommentar.

  Jeg overvejer skam kraftigt, at skifte hvedemel ud med speltmel. Men jeg havde inden de to bagninger næsten 2 kg. hvedemel, som har været åbent længe. Så det skal bruges, og jeg skal finde ud af, hvilke effekter de enkelte ingredienser har på brødet.

  Jeg pensler bollerne med mælk.

  Til morgenmad spiser jeg min havregryn med nødder og banan. Bollerne er til alle de små måltider i løbet af dagen. Især efter aftensmad og på vej i seng.

Skriv et svar