Esrum Open Water – Esrum X-treme

Svømning: Jeg deltog i åbent vand svømmestævnet Esrum Open Water på den 3000 meter lange Esrum X-treme rute i Esrum Sø. Dét var ekstremt!

Jeg havde stået ved søens kant, da jeg kom til søen. Søen så meget rolig ud. Ingen bølger. Så jeg tog det med ro. Vandet ville formodentligt være lidt koldt; men det skulle nok gå.

8. september 2012 Esrum Sø

Foto: 8 september 2012 Esrum Sø

Da jeg kom i våddragten opdagede jeg, at jeg ikke havde ørepropper med til, at holde vand ude af ørerne.

Da vi kom i gang med svømningen fik jeg en dårlig start. Hurtigt fik jeg en på hovedet; fik vand i højre glas i svømmebrillerne (måtte stoppe for, at få lidt af vandet ud; kunne ikke få min vejrtrækning til at virke, så jeg fik vand i munden og måtte stoppe op for, at få luft.

Længere ude blev bølgerne større og større. Så jeg igen og igen fik vand i munden når jeg forsøgte, at trække vejret, men i stedet fik en bølge i hovedet. Bølgerne var så store, at armene nogle gange ikke ramte ret meget vand og andre gange kunne armene ikke komme over vandet, fordi der var en bølge. Adskillige gange kom der nogle meget store bølger (bølger der er større end jeg har særlig lyst til, at ro i kajak i). Disse store bølger flyttede simpelthen hele kroppen i bølgens retning – uanset hvor, jeg var på vej hjem med min svømning.

Vandet/bølgerne er det værste jeg har oplevet til åbent vand og triatlonkonkurrencer. Vandet til Haderselv Triathlon 2011 var oprørt og meget koldt. Både til Challence Århus og DM Triatlon i Fredericia var vandet under 13 grader; men de store bølger der slog ind fra siden og bare flyttede mig gennem vandet var slemt. Her flere timer efter sidder jeg igen og føler jeg er tæt på, at blive søsyg, at hovedet ruller.

Esrum Open Water er meget anderledes end Christiansborg Rundt, hvor vandet er uden bølger, ruten meget let at følge.

Ruten var alt for dårlig markeret

Det var kun den første gule bøje der var synlig. Igen og igen kiggede jeg forgæves efter markering ude på vandet, og det gjorde de andre svømmere også, for vi var meget spredte. Efter lang tids svømning kom jeg til en bøje, jeg ikke havde set, at jeg nærmede mig. Heldigvis lå jeg til, at komme på den rigtige (venstre) side omkring bøjen. Jeg kiggede efter næste bøje; men kunne ikke se den. Så jeg svømmede bare efter bl.a. de andre svømmere. Da der kom svømmere med grøn badehætte håbede jeg, at det var lige så gode til, at finde vej, som de var til, at svømme (de startede 5 minutter efter mig).

Den næste bøje jeg så svømmede vi alle på den forkerte side omkring. Jeg havde været langt længere ude ved den; men søgte ind imod de andre svømmere flere gange. Så da jeg så bøjen et stykke til venstre for mig, svømmede jeg blot videre, da alle de andre også svømmede den forkerte vej omkring. I øvrigt var jeg dér tæt på en livredder på et surfbræt.

Jeg havde mange gange lyst til, at give op. Bølgerne var store, kastede mig omkring i vandet, jeg havde ingen fokusering på korrekt og effektiv svømning, kun på, at undgå bølgerne slog ind i munden på mig, når jeg skulle have luft. Så jeg løftede hovedet højt over vandet.

Når man på land ikke kan se bøjerne, så kan man helt sikkert ikke se dem i vandet. Der skulle have været mindst 3 ekstra bøjer på krydset og jeg så slet ingen bøjer ned imod målområdet før, at jeg så de to bøjer der skulle venstre og højre om lige ved mål. Så her kunne der i hvert fald også godt, have været mindst én bøje. I øvrigt ville jeg gerne have kendt målområdet.

Vi kom til et hvidt hus, hvor der var flagstang og mennesker ved vandet, så jeg troede, at vi skulle i land der; men til min fortrydelse så jeg, at de andre svømmede videre ned langs kysten.

Esrum Open Water kort

Se ruterne på kortet ovenfor.
Kongebrosruten ca. 925 meter – Rød rute.
Krydsningsruten ca. 1.750 meter – Blå rute.
Esrum X-treme ca. 3.000 meter – Gul rute.

Tid: 1:01:58
Nummer: 123 af 168
Blandt mænd: 87 af 117

Jeg fik min medalje for, at gennemføre turen og en lyserød badehætte.

Esrum Open Water medalje og svømmehætte

Foto: Esrum Open Water medalje og svømmehætte

Medaljen er en dejlig tung medalje, den har en flot forside med hele Danmark og teksten “Open water“. Man skal vende medaljen om for, at se hvilket stævne den er fra. På bagsiden står der “Esrum” med tynd indgravering. Jeg er klar over, at det ville være en langt større arbejde, hvis der på medaljen stod, hvilken af de tre ruter vi medaljen var givet for; men der kunne i det mindste stå: Esrum Open Water.

Jeg glæder mig til, at svømme med min fine nye badehætte. Heller ikke den er specifik til Esrum Open Water; men der står da Open Water tydeligt på hætten, og så må de andre jo spørge, hvis de tør.

Forplejning til Esrum Open Water 2012

Da vi kom på land var der en juicebrik, æble, banan, pærer, müslibar, fersken og varm kakao.

Jeg så også mange gå rundt og spise kage; men det var desværre noget de selv have haft med. Øv! Jeg var alene af sted, og havde intet med til målområdet. I min bil, der var parkeret ved starten, havde jeg et enkelt æble og lidt vand. Dobbelt øv!

Mødested:
Kajakklubben Esrum Sø
Krostien 11
Nødebo
3480 Fredensborg

Målområde:
Esrum Sejlklub
Sørupvej 1
3480 Fredensborg

Efter min svømmetur forhørte jeg mig hos en af arrangørerne om, hvor kajakklubben med starten var. Jeg troede han sagde, at der var to-tre kilometer dertil; men jeg kunne stille mig over i en kø, hvor 2-3 biler kørte frem og tilbage. 2-3 km kan jeg da selv gå, så det gjorde jeg.

Jeg tændte for gps i min telefon og 5,8 km. senere (ca 1 time senere) kom jeg retur til startstedet i Nødebo. Hvis du bliver tilbudt kørsel fra målområdet til starten i Nødebo. Så tag i mod det!

Pris: 220 kr.


Skriv et svar