Hvor meget skal man træne?

Når man træner op imod en konkurrence af længere distance kommer spørgsmålet igen og igen op: Hvor meget skal man træne?

Der er selvfølgelig en lang række faktorer, der er med til at afgøre, hvor meget man skal træne. Bl.a.

  • Har du et tidsmål/placeringsmål?
  • Hvad er din styrke/svaghed?
  • Hvad er din baggrund? Træningsmæssigt m.m.

Jeg har hørt, at man kan gennemfører en Ironman triatlon med ca 10 timer om ugen. Da jeg trænede op til min jernmand i 2011 var jeg oppe på omkring 25 timer om ugen + svømning.

På jeg i 2012 cyklede Aarhus – København Havde jeg kun én cykeltur på over 121 km., hvilket var min deltagelse i cykelløbet Fyens Rundt. Den cykeltur sammen med tre andre var de eneste ture over 100 km. jeg cyklede i måneden op til løbet. Andre cyklede mange lange turer.

Hvis vi kigger på triatlon, så er der mange nye triatleter, som har en fortid, som de kan benytte i deres træning. Fx var min første svømmetræner tidligere svømmer (naturligvis) hvilket gjorde, at til hans første Ironman, der trænede han slet ikke svømning i andet end ugen op til stævnet, idet han ikke havde brug for det.

Da jeg startede i triatlon kom jeg fra, at løbe halvmaraton og maraton. Jeg valgte, at skærer en smule ned for mit løb; men så cykeltræne meget mindre end det blev anbefalet. Jeg havde den opfattelse, at mit løb var så godt, at det kunne opveje for meget cykeltræning. Jeg skulle blot træne, at sidde på cyklen – dvs. tid og ikke intensitet. Skønt jeg fire måneder inden min deltagelse i Challenge Copenhagen, havde jeg kun én gang cyklet 80 km. .. og det var 1,5 år tidligere. Alligevel var jeg godt nok cyklende til, at have sjetehurtigste cykeltid af alle til DM Triatlon i Fredericia 2011 samt den hurtigste cykeltid i min aldersklasse til Challenge Aarhus.

Benyt dine styrker når du skifter.

Som det er nu vil jeg meget gerne træne to timer dagligt; men som det fremgår af bloggen her, så er det slet ikke tilfældet. Det blev dog i dag to to timers træning; men i går blev det jo kun til 48 minutters løb og lørdag gik jeg kun en tur på 7,6 km.

Crosstrainer: En time og 10 minutter på crosstrainer, hvor jeg var god til, at presse pulsen op flere gange i løbet af tiden på crosstrainer.

Tid: 1:13:38
Kalorier: 882
Puls: 141
Msks puls: 181
TE: 3,5

Spinning: Det blev også til en time spinning i cykelbiografen.. og der var selvskab hele vejen igennem skønt, jeg tog et 45 minutters hold på niveau 3, mellemstykke og opvarmningen på den efterfølgende niveau 2.

Tid: 1:00:15
Kalorier: 802
Puls: 143
Maks puls: 177
TE: 3,7

“Danskere benytter sig i stigende grad af alternativ behandling, på trods af der ikke findes dokumenteret effekt. Men det alternative har også mere og andet at byde på end bare helbredelse, viser nyt forskningsprojekt.”

Helbredelse på Herrens marked. P1 Faglitteratur på P1 17. december 2012


Skriv et svar