EPP 3 havkajak prøve

Kajak: I dag deltog jeg i den længe ventede prøve til EPP 3 for havkajak ved Svendborg. Vejrforholdene var så voldsomme, at vi kunne have afholdt EPP 4 kursus (dog skal der vist være lidt mere strøm i vandet… tidevand).

Vinden på EPP 3 til havkajak skal “kun” være på 5 – 8 m/sek.; men vi havde vind over 10 m/sek med endnu kraftigere vindstød.

Jeg startede sådan set godt. Jeg roede fint, vi blev sluppet løst i en mindre “legegård”, hvor jeg lavede en masse god teknik, inkl sideforflytning, sculling m.m. Da vi startede prøven med bagror klarede jeg det fint. Det gik faktisk også godt med 360 graders vending; men desværre havde jeg glemt, at jeg havde mit ror nede, så jeg brugte nogle flere kræfter samt fejetag for, at komme rundt. (Det trak dog ikke ned). Senere lavede vi forror, hvilket ikke blev helt smukt; bl.a. ramte jeg den ene gang ned i nogle sten på bagsiden af bropillen. Vi viste også kantning ved, at ro omkring et sømærke.

Efter en kort pause lavede vi bugsering, hvor den bugserede skulle vise bagror, både A samt V.

I frokostpausen blev vi testet i kort og kompas, og der blev kikket med det medbragte udstyr.

Efter pause gik det galt. Mit lave støttetag vil eksaminator samt censor gerne have forbedret. Jeg synes det gik meget godt med høje støttetag og da det samtidig var blevet flot solskin, blev jeg overmodig. Jeg gik endnu dybere hvilket medførte, at jeg røg i vandet. Øv! Her var det så meningen, at jeg skulle bruge pagajflyder; men den blev ved med, at falde af min grønlænder åre! Så det endte med, at jeg fik hjælp af en anden til, at komme op i min kajak. – Jeg var kommet i gang med, at ro – dog med flodstøtte flyttet – da jeg opdagede, at mit spraydeck ikke var sat helt på i den ene side.. den side op imod bølgerne. Da jeg ville rette det kom først en stor bølger, som jeg klarede mig igennem; men den næste kunne jeg ikke rede mig igennem uden pagaj, som jeg havde lagt på mit dæk for, at have frie hænder.

Igen forsvandt min pagajflyder og jeg måtte have hjælp af min klubkammerat imens, at eksaminator opsamlede min pagajflyder. Min fodstøtte i højre side var fortsat flyttet, så jeg roede skidt, da jeg skulle ind til næste øvelser. Jeg fik rettet lidt på den inden, jeg blev sat i gang med en ny øvelser som den første. Denne øvelser var en kombination af mange øvelser, som jeg ikke fik lyttet helt til, da jeg var i gang med, at sætte mit spraydeck på. – Første del var sideforflytning op imod vinden, den kunne jeg ikke. Men jeg fik dog resten tilfredsstillende inkl. forror samt telemarksving.

Vi sluttede af med “de våde øvelser”. Et kajakrul, som jeg mestrede i første forsøg samt en selvredning, hvor jeg skiftede min min reservepagaj (en europagaj) sådan, at min pagajflyder kunne blive på. Ingen: Ingen problem.

Sidste øvelse var makkerredning, som jeg også har helt styr på.

Jeg bestod og er nu EPP 3 i havkajak (samt EPP 2 i turkajak).

Eksaminator: Pernille Svendsen
Censor: Vagn Sørensen

De var så fagligt dygtige, venlige, forstående (bl.a. med hensyn til, at vinden var for kraftig). Det var også så smukt, at vi fik lov til, at “lege” lidt på egen hånd, hvor vi fik os arbejdet ind i flere øvelser…. og hvor de (skønt helt fra morgenstunden) bemærkede, at jeg havde styr min mine øvelser jeg træede.

Op til prøve har især én bog hjulpet mig: Havkajakinstruktør 2. Teknik og teori op til EPP3 og havkajakinstruktør 2 af naturvejleder Lars Borch

Noget helt andet er hvor fantastisk Garmin har være, se fx dagens højde data:
Højdeforøgelse: 828 m
Højdereduktion: 830 m
Min. højde: -118 m
Maks. højde: 19 m

Alt imens jeg har siddet i min kajak på havets overfalde.


Skriv et svar