Mariagerfjord Open Water

Svømning: I dag skulle være en festdag, hvor jeg høstede frugterne af den megen svømmetræning, som jeg har lavet … ikke mindst, den ugentlige ekstra åbent vand svømning. Jeg deltog i første udgave af Mariagerfjord Open Water… på den længste udgave: 5 km.

Desværre blev svømningen langt fra den glade oplevelse, som jeg håbede på. Vi skulle svømme en trekant rute på 2500 meter, som skulle gennemsvømmes to gange. Desværre var ruten kun markeret med tre bøjer i alt. En bøje for hver ende.

Mariagerfjord Open Water startområde

Foto: Mariagerfjord Open Water startområde

Det første hint om, at det var noget skidt til Mariagerfjord Open Water kom, da vi stod på en flydebro og kiggede ned imod den første bøje, som vi næsten ikke kunne se. Da vi kom ud i vandet, konstaterede jeg sammen med to kvinder, at det måtte være lettere, at svømme efter et rødt lys (til skibssejlads) der var 20-40 meter til venstre for bøjen, og så rette ind når vi kom tættere på bøjen.

Meget hurtigt svømmede de fleste andre fra mig. Jeg lå lidt tid med en mand, der svømmede lige ved siden af mig, så tæt, at vi ramte hinanden et par gange; men pludselig var også han væk, og jeg fik den opfattelse, at jeg var sidste svømmer.

Efterhånden som jeg svømmede ned imod den første bøje konstaterede jeg, at der meget af tiden lå en kajak i nærheden af mig. Ikke helt så tæt på, som jeg var sikker på, at han specifikt fulgte mig, men så tæt på og så meget, at jeg forstod, at jeg var blandt de bagerste, jeg håbede på, at der var en mindre gruppe efter mig; men det synes mere og mere tydeligt, at jeg var den sidste.

Da jeg endelig rundede den første bøje og skulle retur imod startstedet kunne jeg ikke se næste bøje. Jeg var begyndt, at blive overhalet af svømmerne fra 2500 meter ruten. Der gik meget lang tid inden, at jeg nåede op til en kajakroer, som jeg fik spurgt og vej. Han kunne pege imod bøjen som viste sig, at være flere hundrede meter længere inde imod starten, end jeg svømmede… foruden mange hundrede meter foran mig endnu.

Når der ingen synlige bøjer er, så bruger jeg alt for meget tid på, at stoppe og kigge efter bøje – tid over energi, som jeg jeg skulle bruge til, at svømme. Når vandet er rimeligt roligt, som det er i en svømmehal samt mange af mine ture med træning i Davinde sø har været, så kan jeg godt, spotte imens jeg svømmer; men med de relativt store bølger, der var til stævnet, så skulle jeg slå over i brystsvømning og rejse mig meget op for, at se næste bøje (retningen).

Mariagerfjord Open Water vandet

Foto: Mariagerfjord Open Water vandet

Det virker som om, vi svømmere er ligegyldige. Hvordan kan man ved sin fulde fem tro, at mennesker, der træner svømning ved, at svømme 25 meter frem og tilbage i roligt vand med en sort stribe to meter under sig, pludselig kun har brug for en bøje 1000 meter foran dem, når de samme mennesker kommer uden for?

Hvis du ikke, eller næsten ikke, kan se bøjen når du står på land, så er der brug for en ekstra bøje. Når vi kommer i vand er der dels mindre tid til, at spotte bøjen imens vi svømmer, og med bølger, andre deltagere, følgebåde m.m. så nedsættes synligheden endnu mere.

Det er en skam, at der var så få bøjer, på land havde vi det ganske hyggeligt til Mariagerfjord Open Water. Registreringen gik fint, da vi kom op fik vi medajle om halsen, blev ført over til et bord med diverse frugt samt en flaske vand. Hjælperne var yderst venlige hele vejen rundt.

Der var omklædningsrum, hvor vi kunne vaske os. Det var meget tiltrægt efter svømningen i den saltvandholdige Mariagerfjord, der havde lavet et så tykt lag slam ved kanten, at da jeg skulle op på broen, så sankt jeg i til knæene! Men med de få bøjer, der var til arrangementer, kan jeg ikke anbefale Mariagerfjord Open Water. Jeg havde en dårlig dag i vandet, hvor al fokus gik på, hvor jeg skulle svømme hen, i stedet for på, at svømme godt.

Det skyldes ikke, at der var tale om det første afholdte åbent vand svømmestævne i Mariagerfjord. Dansk Svømmeunion er med inde over på arrangørsiden og de ved godt, at der er brug for flere bøjer/bedre markering. Jeg har personligt skrevet til Dansk Svømmeunion efter Esrum Open Water, hvor der også manglede bøjer. – Deltag i Christiansborg Rundt til det stævne kan man hele tiden se, hvor man skal svømme hen.

Brug flere bøjer, hvis jeg skal deltage igen i åbent vand stævner.

Vandet i Mariagerfjord var koldt, jeg var faktisk allerede så kold ned imod den første bøje, at jeg overvejede, at stoppe. Inden jeg nåede anden bøje, var min venstre arm så hærget, at jeg tænkte det mest fornuftige ville være, at stoppe for, at undgå en farlig situation. Men jeg var kørt over 220 km for, at komme til dette åbent vand stævne, så jeg fortsatte.

I øvrigt konstaterede jeg, at vandet det meste af tiden var så lavt, at jeg kunne se bunden, så jeg forventede, at jeg kunne bunde, hvis jeg fik store problemer. – Derudover var der jo en del kajakker samt livreddere både på surfbræt samt i motorbåd.

Mariagerfjord Open Water Mariagerfjord Open Water havde i 2013 tre forskellige distancer: 500 meter, 2500 meter samt den lange 5000 meter. Priserne for deltagelse var som følger:

Mariagerfjord Open Water 500 meter: 125 – 175 kr.
Mariagerfjord Open Water 2500 meter: 150 – 200 kr.
Mariagerfjord Open Water 5000 meter: 200 – 250 kr.

Prisen for deltagelse i Mariagerfjord Open Water 2013 varierede alt efter, hvor tidligt den enkelte svømmer tilmeldte sig.

Cykling: Jeg havde startet dagen med en 50 km. cykeltur. Lige landevej uden så mange dikkedarer.

Distance 50.89 km
Varighed 1t:44m:59s
Gns. hastighed 29.1 km/t
Max. hastighed 44.0 km/t
Kalorier 2039 kcal
Væskebalance 1.99L
Min. højde 45 m
Max. højde 66 m
Højdemeter op 20 m
Højdemeter ned 21 m
Vejr Overskyet


Skriv et svar