En smule om linux og open source software

Linux er open source software, ofte gratis

Jeg bruger Linux som operativsystem på min stationære computer, det har jeg gjort siden sommeren 2008. Det er et bevidst valg truffet af filosofiske årsager, bl.a. fordi Linux er baseret på open-source software.

Da jeg startede med Linux blev det distributionen Ubuntu Linux, hvilket skyldes, at jeg ikke er programmør - eller bare noget der ligner - mit operativsystem skal være let at indstallere og bruge. I 2011 indførte Ubuntu Unity, som jeg ikke kan lide. Dette førte til, at jeg nu bruger Linux Mint, der er et godt operativsystem til os begyndere/brugere. Linux Mints sloagen hedder "From freedom came elegance" et godt slogan.

linux pingvin Tux

Dansk linux

Populære udgaver (distributionre) af Linux styresystem

Linux Mint (Gnome) god til begynder
Mageia Linux (KDE) god til begynder
Ubuntu Linux (Unity)
Debian styresystem
Fedora (amerikansk)
openSUSE (tysk oprindelse)
Arch Linux
Doudou Linux linux til børn 2-12 år

Brugergrupper: Hjælp til Linux

Der findes både websteder der er brugerdrevet med hjælp til linux, og så findes der brugergrupper: LUG (Linux User Group). Grupper hvor brugere af Linux mødes med deres computere. Bl.a. findes: SSLUG, FLUG.

Hvad er Linux? / Hvor findes Linux?

Linux er et styresystem, det program der styre computere. Linux er meget udbredt som styresysteme til servere, bl.a. kører både Facebook og Google på Linux. Smartphones med Android er Linux computere.

I 2011 kunne Linux fejre 20 år regnet fra 25. august 1991, hvor Linus Torvalds skrev sin berømte besked i nyhedsgruppen comp.os.minix

Anbefalede open-source programmer

Alle er gratis og fri

LibreOffice tekstbehandling, regneark, database, præsentationsprogram
Gimp - gratis program til billedbehandling
Filezilla - open-source FTP-klient
Firefox - open-source browser
Transmission - bittorrent klient
pPHPedit - til html, php m.m.