Maraton er et af de vigtige pejlemærker på succes i udholdenhed

Alle kan løbe maraton: 42,195 km.

Der er så mange mennesker, der løber maraton, at det er god indikator på det indbyrdeles styrkeforhold. Et maraton er dog så langt, at underlagene er så forkellige, at to maraton ikke kan sammenlignes direkte, og da vejret også kan betyde flere minutters forskel fra år til år, så er det også svært, at sammenligne tider mellem de forskellige år. Det skal der tages højde for, når der sammenliges tider på tværs af maraton og på tværs af år.

Mållinje ved Boston Marathon 2011

Derfor! Løber man maraton.

Storbymaraton. Jeg løber storbymaraton

Skal der være fest, så lad der være fest!

Maraton er efter fremkomsten af storbymaraton blevet en folkesport, som mere end 7000 danskere deltager i. Jeg er selv en af dem. Min deltagelse i storbymaraton skyldes devisen "Skal der være fest, så lad der være fest!". Når jeg skal løbe så åndsvagt langt som 42,195 km. (26 miles og 385 yards) så skal jeg have mange tusinde mennesker til, at heppe på mig og mange tusinde andre til, at gøre præcis det samme.

Video med David Mitchell om at løbe maraton

World Marathon Majors

Fem maratonløb gik sammen for, at tiltrække de bedste af de bedste løbere i en form for maratoncup. I løbet af en periode på to år konkurrerer løberne om, at samle flest point ved, at løbe i de fem maraton, og når de to år er gået er der en ekstra pengepræmie på 1.000.000 US Dollars til den hurtigste løber.

Fra 2013 er også Tokoy Marathon kommet med i WMM-serien.

De seks maraton som er gået sammen i World Marathon Majors er:
• Berlin Marathon
• Boston Marathon (starter langt uden for Boston i Hopkinton)
• Chicago Marathon
• London Marathon
• New York City Marathon
• Tokoy Marathon

Mange danskere kalder dem for "De fem store" og tror fejlagtigt, at det er de fem løb, med flest deltagere; men det har intet med sagen, at gøre - bl.a. har både Paris Marathon og Tokyo Marathon flere deltagere end mindste løb i rækken af World Marathon Majors. World Marathon Majors er udelykkende et initiativ til eliteløbere. - Men derfor er det alligevel fedt, at have løbet alle fem!

Verdens største maraton - fuldførere i 2011

1) ING New York City, NY, USA 47,133 (verdens største maraton nogensinde, jeg var med)
2) Bank of America Chicago, IL, USA 35,755
3) Virgin London, Storbritannien 35,126
4) BMW Berlin, Tyskland 32,816
5) Tokyo Int’l, Japan 32,395
6) Paris, Frankrig 31,133
7) Osaka, Japan 26,175 (første udgave!)
8) Boston, MA, USA 23,913
9) Marine Corps, DC, USA 21,042
10) Kobe, Japan 20,103 (første udgave)
11) Honda LA, CA, USA 19,902
12) Honolulu, HI, USA 19,102
13) Naha, Japan 17,060
14) ASICS Stockholm, Sverige 15,470
15) Shonan Int’l, Japan 15,278

Kilde: RunningUSA


Verdens største maraton - fuldførere i 2010

1. ING New York City Marathon (44,977)
2. Virgin London Marathon (36,632)
3. Bank of America Chicago Marathon (36,088)
4. real,- Berlin Marathon (34,002)
5. Paris Marathon (30,976)
6. Tokyo Int'l Marathon (30,170)
7. Boston Marathon (22,672)
8. Honda LA Marathon (22,580)
9. Marine Corps (Washington) Marathon (21,944)
10. Honolulu Marathon (20,413)

Kilde: RunningUSA

Kan man løbe 5 km. kan man også løbe et maraton. Det er udelukkende et spørgsmål om, at hovedet skal sige til fødderne, at de skal holde deres kæft.
Citat af Mads Christensen

Kan alle mennesker træne sig op til, at løbe et maraton?

Maraton udfordring dokumentar

Den amerikanske NOVA har lavet en video, hvor de har taget "almindelige" mennesker og tråner dem op til, at løbe Boston Marathon via 40 ugers tråning. I udsendelsen fortælles der meget om, hvad kroppen fysiologisk udsættes for.

Se en dokumentar om, at gennemføre en maraton

Læs mere på Marathon Challenge website

Jeg vil gå så langt som til at sige, at enhver kan gennemføre ét maraton, kunsten ligger i at gøre det igen!! Jeg kan jo stadig huske, hvor uendelig lange de 42 km føltes undervejs, og hvor uendelig lidt min krop havde lyst til at løbe de sidste 18 km.
Citat af Christel Skousen som har gennemført Copenhagen Marathon og Boston Marathon.


Personlig note: Christel Skousen gennemførte også Boston Marathon i 2011, jeg så selv billeder hun havde taget undervejs i løbet, da vi mellemlandede i Island på vej hjem fra et forrygende maratonløb.

Myten om maratonløb

Der går mange historier om historien bag maratonløb

Der findes mange forskellige udgaver af myten om en herodisk løber i det antikke Grækenland der førte til maratonløb.

Den eneste samtidige kilde til legenden er "historikeren" Herodot, han refererer til fænomenet i Herodot bog VI 94 – 120. Herodots beskrivelse af slaget ved Marathon (490 f.Kr.) lyder således:

Mens strategerne endnu var i byen, sendte de som det allerførste Pheidippides til Sparta som officiel udsending. Han var athener af fødsel og professionel langdistanceløber, en disciplin som han trænede i. Ifølge ham selv og den rapport, han aflagde i Athen, mødte han guden Pan på Parthenion-bjerget oven for Tegea. Pan havde kaldt på Pheidippides ved hans navn og befalet ham at spørge athenerne, hvorfor de var ligeglade med ham, skønt han var dem venligsindet og ofte nok havde stået dem bi, og også nok skulle gøre det for fremtiden.

Athenerne troede på Pheidippides; og da tingene igen havde vendt sig til det bedre, anlagde de en helligdom for Pan ved foden af Akropolis; og fra det øjeblik de fik budskabet overbragt, har de holdt årlige offerfester og fakkelløb til gudens ære.

Denne Pheidippides blev altså sendt afsted af strategerne ved den samme lejlighed, hvor Pan viste sig for ham, og nåede frem til Sparta dagen efter, at han havde forladt Athen. Han gik straks til myndighederne og sagde: ‘Spartanere! Athenerne beder jer komme dem til hjælp og ikke bare overse, at den ældste by i Hellas bliver tvunget under åget af barbarer. Eretria er faktisk allerede lagt i lænker, og Hellas er blevet en betydelig by fattigere.’

Dermed fik han overbragt det budskab, han var blevet pålagt. Spartanerne var nok villige til at hjælpe athenerne, men det var helt umuligt for dem at gøre det med det samme, for de ville ikke i konflikt med deres egen lov. Det var nemlig den niende dag i måneden, og de erklærede, at de umuligt kunne bryde op på denne dato, eftersom det ikke var fuldmåne.


* Der er intet om, at løberen dødede af løbeturen
* Der er ingen sejrsbudskab i stil med “Sejr” (Niki) eller “Vi sejrede” (Nenikèkamen). Tvært imod brate løberen en besked til Sparta om, at Athen (athenerne) havde brug for hjælp.
* Turen fra Athen til Sparta er mere end de 42,195 km. som et moderne maratonløb er i dag.
* Jeg ved godt, at mange endnu tror på forskellige guder; men hvor mange tror i dag på, at guden Pan findes?

Maraton og død

Ja, folk dør når de løber maraton. US research har undersøgt næsten 11 millioner maratonløbere i perioden 2000 og 2010. I alt var der 59, der fik hjertestop og 42 løbere døde. Dette svarer til én død løber ud af 259.000. Husk i øvrigt, at gennemsnitstiden for et maraton er over 3 timer og 45 minutter. Det er mange times løb samlet.

Mine maraton resultater

Jeg løb storbymaraton

Jeg reelt er alt for tung (82-85 kg.) til, at løbe maraton, så er det så krævende og facinerende en distance, at jeg fastholder to årlige maratonløb - een solo og een i ironman). Det årlige solo maraton er en god indikator, hvor min form er. Da jeg gerne vil løbe mine maraton så hurtigt som muligt, er det ikke realistisk, at sætte flere maraton på programmet. Min krop har brug for meget, hvile imellem hver løb. Jeg har forsøgt med to maraton og en ironman i 2011, men det første blot til, at jeg var skadet 11 måneder af året.

Jeg gider ikke de små maraton med under 14.000 fuldføere, det skal være lidt seriøst når jeg skal løbe over tre timer. I øvrigt giver det den fordel, at jeg kommer lidt rundt omkring og ser lidt andet af verden - udover selvfølgelig fornøjelsen ved, at løbe med verdens bedste løbere.

Mine maratonløb

• Hamburg Marathon den 25. april 2010. Tid: 3:07 Fuldførere: 14.170
• Chicago Marathon den 10. oktober 2010. Tid: 3:14. Fuldførere: 36.088
• Boston Marathon den 18. april 2011. Tid: 3:04. Fuldførere: 23.913
New York City Marathon den 6. november 2011. Tid: 3:36. Fuldførere: 46.795
London Marathon den 21. april 2013. Tid: 3:46:07. Fuldførere: 34170

Jeg er færdig med, at løbe maratonløb. De smadre min krop. Jeg nyder det ikke, så jeg har flyttet min fokus over på anden motion.

Verdens rekord i maraton

Verdens rekorden er: 2:02:57 sat til Berlin Marathon 2014 af Dennis Kimetto.