Træningsafhængighed i følge Mia Lichtenstein

Motionsafhængighed – når sundhed bliver til sygdom

Påstanden er, at motionsafhængighed er et nyt subkulturelt syndrom, der er kendetegnet ved overdreven og tvangspræget fysisk træning med negative fysiske, psykiske og sociale konsekvenser. Symptomerne kan være fysisk nedslidning som følge af overtræning, abstinenser, tiltagende træningsmængder og nedprioritering af familie, venner og job.

Der kan være noget om træningsafhængihed/motionsafhængighed - især første gang man hører om det. Men ved eftertanke holder påstandene ikke, og træningsafhængighed er ikke en officiel diagnose.


Jeg har kun stødt på motionsafhængighed fra Mia Beck Lichtenstein. Mia Lichtenstein har en personlig intersse i, at få motionsafhængighed anerkendt som en sygdom, idet Mia Beck Lichtenstein dels forsker i området og har sin egen virksomhed der behandler folk - via flere års terapi - med træningsafhængihed/motionsafhængighed. Hvis træningsafhængighed bliver en anerkedt sygdom/diagnose står Mia Beck Lichtenstein til, at få flere kunder i sin praksis - og kan hæve prisen for sit arbejde. Mia Beck Lichtenstein er ikke uvildig.

"Et af mine ønsker med det her projekt er, at øhm træningsafhængighed bliver anerkendt som et realt problem for nogle mennesker. Øhm.. jeg har selv en idrætspsykologisk klikik som bibeskæftigelse, hvor jeg tilbyder hjælp til folk med træningsafhænighed, øhm og har haft en enkelt person, som har henvendt sig med med en meget alvorlig træningsafhænighed, og det tog mange år i terapi før han faktisk fandt ud af, hvad det handlede om, hvad der lå bag, hvilken funktion træningen havde haft i hans liv og hvordan han fandt tilbage til en sund ballance og et sundt forhold til træningen, hvor det ikke havde førsteprioriteten i hans liv øøhm, men hvor dog var et sundt supplement til hans liv."
Sagt af Mia Beck Lichtenstein i Apropos idræt torsdag den 25. august 2011.

Når det i følge Mia Beck Lichtenstein selv tager mange år i terapi inden hun fandt frem til, at manden led af træningsafhængighed så vil jeg gerne vide, hvad hun lavede i al den tid, eftersom hele Mia Beck Lichtensteins virksomhed er bygget op om, at "folk har træningsafhængighed, hvilket er en skidt ting." Mia Lichtenstein formodentligt tjent godt i den periode på den uheldige mand, der stødte på hende.

Han (Jesper Aahøj.) skrev til psykologen (Mia Beck Lichtenstein) og kom i et terapeutisk forløb, der kom til at vare fire å r.

»Der gik tre må neder hos Mia, før jeg begyndte at indse, at det var al den træning, der var skyld i min dødsangst«, siger Jesper Aahøj.

Citat fra Politiken tirsdag den 21. august 2012


Det tog Mia Beck Lichtenstein samt Jesper Wium Aahøj, at finde ud af, at løsningen på Jesper Aahøjs problemer er den éne ting, som Mia Lichtenstein forsker i og som hendes virksomhed fokuserer på, at hjælpe folk ud af. Meget, lidt imponerende.

Jesper Wium Aahøj har siden sine problemer skabt sin egen virksomhed, der "hjælper" folk med de samme problemer som Jesper Aahøj havde. Dermed er også Jesper Aahøj interesseret i, at sprede et budskab omkring træningsafhængighed for, at få flere kunder i egen virksomhed.

I øvrigt ser det ud til, at Mia Lichtenstein igen og igen bringer Jesper Aahøj frem når hun skal profilerer sig selv. Jesper Aahøj har været brugt i adskillige af de omtaler som jeg er stødt på. Det medvirker til at tro, problemet enten ikke eksisterer - eller er langt mindre end de 6 procent af alle der træner, som påstår Mia Lichtenstein.Manglende falcifikation

Som det fremgår af ovenstånde citat, bedriver Mia Beck Lichtenstein ikke forskning, i stedet har Mia Beck Lichtenstein en hypotese som hun ønsker, at bevise. Når seriøse forskere forsker, så er en helt esssiendel af forskningen falcifikationsprocessen af de fundne resultater. Spørgsmål som: Kan det være rigtigt? Hvilke andre faktorer kan forklarer det fundne m.m. Der er ingen tegn på, at Mia Beck Lichtenstein forsøger, at falcificere påstanden om, at der findes træningsafhjængighed.

Det er pinligt af SDU ansætter folk i forskerstillinger, der undlader falcifikation samt bevist søger at påstå en ny ting... især når de ansatte ved siden af deres forskningsarbejde ved siden af træner penge på det, de søger at påvise. - Hvis du ønsker, at vide mere omkring falcifikation så læs Karl R. Popper.

Symptomer på træningsafhængighed - i følge Mia Beck Lichtenstein

1. Træning er det vigtigste i dit liv og alt andet tilsidesættes.
2. Mængden af din træning har givet anledning til konflikter mellem dig og din familie.
3. Du bruger træning som et middel til at ændre sindsstemning (f.eks. for at få et kick, slippe væk osv.).
4. Du har med tiden øget omfanget af din daglige træning.
5. Du bliver humørsyg og irritabel, hvis du går glip af et træningspas.
6. Hvis du skærer ned på omfanget af din træning, ender du med at træne lige så tit som før.
7. Du træner på trods af sygdom og skader.

Symptoner samt sygdom skudt ned

En løsning som Mia Beck Lichtenstein taler for er, at erstatte den tid brugt på træning med, at gå i terapi hos Mia Lichtenstein selv. Så i stedet for, at motionisterne bruger tid på, at træner og have det godt, så skal de "træningsafhængige" bruge deres tid og penge på, at gå til terapi hos Mia Beck Lichtenstein, hvor de skal tale om, hvor skidt det er at træne, at de ikke har tid til andre ting!

Punkt fire er også interssant. Det er anerkendt, at det kræver mere og mere træning, at blive bedre. Hvis du gør det samme igen og igen, så opretholder du blot din form/dit niveau. For folk der kan lide, at konkurrere er punkt fire essensielt. Motionistenre kan også træne bedre og opnå effekt derved; men det er måske sværere.


I interviewet med Apropos (DR radioprogram på P1) fortæller Mia Beck Lichtenstein om at der på arbejdspladser har været indbut til 5 km løb, og fortæller, at nogle steder tilbydes der nu halvmaraton. I stedet for, at forholde sig til de fordele og ulempler det kan have, at virksomheder tilbyder halvmaraton, så stiller Mia Beck Lichtenstein spørgsmålet. "Hvad bliver så det næste. Så skal vi alle løbe maraton".

Der er flere fejl i denne argumentation. For det første kigger Mia Beck Lichtenstein ikke på fordele og ulemper mellem 5 km og halvmaraton. Hun sætter noget nyt ind i stedet for det empiriske hun selv har oplevet. For det andet spår Mia Beck Lichtenstein her om fremtiden. Spådom om fremtid er ikke videnskab; men er karnevalsunderholdning udført af spåkoner.

Når pulsen bliver for høj

TV-indslag, Danmarks Journalist Højskole 2011

Litteratur omkring træningsafhængighed

Jeg har bl.a. læst følgende

* Lichtenstein, Mia Beck: ”Motionsafhængighed – når sundhed bliver til sygdom”, Psykolog Nyt, nr. 6 2010.
* Lichtenstein, Mia Beck og Støving René K.: ”Motionsafhængighed og spiseforstyrrelser”, Psykolog Nyt, nr. 11 2010.
* Lichtenstein, Mia Beck og Nina N.: ”De sponsorerede løbebørn”, Psykolog Nyt, nr. 5 2011.
* Besat af idræt! magasinet Udspil, udgivet af DGI, 2007, nr. 8, siderne 12 - 17.

* Besat af at træne, Fyens 28. august 2010
* Apropos idræt torsdag den 25. august 2011 på DR P1
* Jesper var træningsafhængig: Jeg troede pludselig, at jeg skulle dø, Politiken tirsdag den 21. august 2012
* Guide: Sådan får du bugt med træningsafhængighed, Politiken tirsdag den 21. august 2012
* Træning er det nye misbrug, Jyllands-Posten den 25. januar 2013
* Når motion tager magten, Fyens 28.03.2013
* Tegn på afhængighed, Fyens 28.03.2013
* Løbet, der løb løbsk, Fyens 28.03.2013